DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Owsiana tarta z budyniem ryżowym, orzechami i musem z mango i cytryny

Owsiana tarta z budyniem ryżowym, orzechami i musem z mango i cytryny

Składniki na 16 porcji:

Spód:

  • 300 g mąki owsianej pełnoziarnistej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 80 g ksylitolu

Masa budyniowa:

  • mleko roślinne (u nas ryżowe)
  • 70 g mąki ryżowej
  • 100 g masła orzechowego
  • 100 g ksylitolu
  • 1 duże mango
  • 1 łyżka żelatyny
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Najlepiej jak użyjesz zimnego masła.
2. Ksylitol zmiel na puder.
4. Wszystkie składniki ciasta możesz wyrobić w malakserze kuchennym lub ręcznie.
Ręcznie:
Na stolnicy z mąki usyp „kopiec”, posiekaj z mąką zimne masło (drobno posiekaj). Dodaj żółtka i ksylitol, dokładnie zagnieć ciasto. (możesz je też zrobić w malakserze)

Ciasto odłóż do lodówki na 1h, 1/3 ciasta zostaw dłużej w lodówce. (nie zawsze to robię i tak wychodzi)

Wypełnienie:
1. Mąkę ryżową zagotuj z napojem ryżowym, całość ciągle mieszaj, dodaj masło orzechowe, dosłodź do smaku ksylitolem, zblenduj.
2. Formę na tarte wyklej ciastem. Zapiecz spód w temperaturze 180 stopni ok, 30-40 minut. Następnie spód wypełnij budyniem.
3. Mango zblenduj, dopraw sokiem z cytryny, skórką cytrynową, zagęść żelatyną (UWAGA NA GRUDKI!)
4.Gdy budyń przestygnie zalej tarte musem z mango. Odłóż w chłodne miejsce aż masa stężeje

Wartość odżywcza 1 porcji:  235 kcal
B: 4,9 g
T: 13,3 g
W: 24,5 
: 1,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *