DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Owsiana szarlotka z kruszonką

Owsiana szarlotka z kruszonką

Składniki:

  • 250 g mąki owsianej
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 100 g ksylitolu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • skórka starta z 1/2 cytryny, cynamon

Przygotowanie:

1. Ciasto owsiane: mąkę posiekaj z masłem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj ksylitol, jogurt oraz jajko. Zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na min. 30 minut.
2. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do nich skórkę otartą z cytryny (najpierw dokładnie ją umyj i sparz!).
3. Ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz około 15 minut. Drugą część ciasta schowaj do zamrażalnika.
4. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, a na nie zetrzyj drugą część ciasta.
5. Piecz w 170 stopniach około 50-60 minut.

 

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 12): 208 kcal
B: 3,5 g
T: 9,2 g
W: 18,4 g
Bł: 3,2 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: