DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Orkiszowe naleśniki z soczewicą i pulpą pomidorową

Orkiszowe naleśniki z soczewicą i pulpą pomidorową

Składniki na 3 porcje:

na ciasto:

  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mleka 2 % tłuszczu
  • 1/2 szklanki wody
  • sól himalajska, wędzona papryka

na farsz:

  • 150 g zielonej soczewicy
  • 150 g półtłustego twarogu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie
  • rozmaryn

pulpa pomidorowa:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano, bazylia
  • sól himalajska, pieprz

Przygotowanie:

1. Przygotuj ciasto naleśnikowe z jaja, mąki, wody i mleka. Naleśniki smaż na patelni posmarowanej olejem rzepakowym.
2. Soczewicę ugotuj (najpierw dokładnie wypłucz w gorącej wodzie, aż woda będzie klarowna), wrzuć do niej ziele angielskie i liść laurowy, posól pod koniec. Następnie zblenduj ją z czosnkiem, jogurtem i twarożkiem.
3. Dopraw do smaku.
4. Przygotuj sos: czosnek zrumień w garnuszku, dodaj pomidory lub passatę, duś aż otrzymasz odpowiednią konsystencję. Dopraw bazylią,oregano, solą i pieprzem. 5. Naleśniki posmaruj farszem z soczewicy, zwiń i polej sosem pomidorowym.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 460,4 kcal
B: 35,7 g
T: 10,6 g
W: 54,5 g
Bł: 9,1 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: