DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Omlet z oregano, guacamole, pomidorkami i serem Feta

Omlet z oregano, guacamole, pomidorkami i serem Feta

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 3 łyżki mleka 2 % tłuszczu
  • Oregano, sól himalajska, pieprz

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.
  2. Żółtka zmiksuj z mąką oraz odrobiną mleka. Dodaj oregano, sól i pieprz.
  3. Delikatnie połącz z pianą z białek.
  4. Smaż na patelni posmarowanej olejem rzepakowym z obu stron.

Składniki na guacamole na 3 porcje:

  • 1 awokado
  • ½ szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z cytryny
  • Papryczka chilli do smaku
  • Świeża kolendra/bazylia

Przygotowanie:

  1. Awokado rozgnieć widelcem, skrop obficie sokiem z cytryny.
  2. Połącz z drobniutko pokrojoną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryczką chilli oraz pokrojonymi ziołami.

Dodatki:

Pomidorki koktajlowe (około 200 g na porcję) oraz ser Feta (około 30 g na porcję).

 

Omlet smarować guacamole. Podawać posypany przekrojonymi na połówki pomidorkami oraz pokrojoną w kostkę fetą. Przyprawić ulubionymi ziołami.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 443 kcal
B:
23,8 g
T:
23,3 g
W:
29,4 g
Bł:
7,6 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: