DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Odchudzony makowiec z jabłkami

Odchudzony makowiec z jabłkami

Składniki:

  • 400 g maku
  • 500 ml mleka 1,5 % tłuszczu lub wody
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 70 g ksylitolu
  • wanilia
  • olejek migdałowy

Przygotowanie:

Mak zalej mlekiem lub wodą i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny (ciągle musisz kontrolować ilość płynów w garnku, dolewaj wody i stale mieszaj). Po upływie tego czasu zmiel mak, wymieszaj go z żółtkami, mąką, wanilią, olejkiem migdałowym, ksylitolem oraz startymi na grubych oczkach jabłkami. W osobnej misce ubij na sztywno pianę ze szczyptą soli. Pianę dodaj do masy makowej. Przelej do tortownicy i piecz około 1 godziny w 180 stopniach.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 258 kcal

B: 11,1 g

T: 17,33 g

W: 14,75 g

Bł: 7,9 g

 

 

 

 

#dieta #makowiec #odchudzanie #dietetyk #bezglutenowe #przepisy #mak #bożenarodzenie #jaknieprzytyćwświęta #świętanadiecie #odchudzanieonline #dietaonline

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: