DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Odchudzona karpatka

Odchudzona karpatka

Składniki na blachę 23x23cm:

na ciasto:

  • 5 jaj
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 70 g masła klarowanego
  • 1 szklanka wody (250 ml)

krem:

  • 750 ml mleka 2 % tłuszczu
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka jaj
  • 120 g ksylitolu
  • wanilia

 

Przygotowanie:

Ciasto:
1. W garnku umieszczamy wodę, masło i szczyptę soli. Podgrzewamy do zagotowania.
2. Do gotującej się mieszaniny wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy energicznie do powstania ciasta – ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
3. Gotujemy chwilę po czym zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
4. Następnie do ostudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku miksując po wbiciu każdego do połączenia się składników.
5. Ciasto dzielimy na 2 części i wykładamy nim formę o wymiarach 23×23 cm.
6. Pieczemy w 210 stopniach – wstawiamy je do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 25- 30 minut . Pamiętaj, najlepiej nie otwieraj piekarnika, żeby nie opadło!

Krem budyniowy:
1. Z 750 ml mleka odlewamy 1 szklankę.
2. Resztę mleka wlewamy do garnka i podgrzewamy do zawrzenia.
3. Żółtka ubijamy z ksyliotem, dodajemy mąkę i szklankę mleka.
4. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy pod nim płomień do minimum, stale mieszając wlewamy cienkim strumyczkiem rozrobiony budyń.
5. Gotujemy jeszcze chwilę aż mocno zgęstnieje, zdejmujemy z palnika i studzimy.
6. Masę budyniową wykładamy równo na blat ciasta parzonego i przykrywamy drugim blatem lekko go dociskając.
7. Posypujemy pudrem przygotowanym z ksylitolu.
8. Gotową karpatkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny do całkowitego stężenia.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (tutaj 16): 188 kcal
B: 6,7 g
T: 7,9 g
W: 22,2 g
Bł: 0,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: