DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Niedoczynność tarczycy – zmora naszych czasów

Niedoczynność tarczycy – zmora naszych czasów

Gdzie się nie obrócimy, tam spotykamy kogoś, kto choruje na niedoczynność tarczycy. Wiedziałeś, że w Polsce, aż 22 % osób cierpi lub cierpiało na choroby tego gruczołu? Dolegliwości „tarczycowe” potrafią bardzo skutecznie uprzykrzyć życie – nie dość, że czujemy się przy nich fatalnie, bo ciągle jesteśmy zmęczeni i niezadowoleni z życia, to jeszcze przestajemy mieścić się w swoje ciuchy… Tak wygląda to przynajmniej przy nieustabilizowanym poziomie hormonów. Im wcześniej zorientujesz się z czym walczysz, tym szybciej pokonasz wroga! Porozmawiajmy o tarczycy!

 

Czym jest tarczyca?

Tarczyca jest nieparzystym gruczołem wydzielania wewnętrznego, który znajduje się w przednio-dolnej części szyi. Zazwyczaj składa się z dwóch płatów i łączącej ich cieśni – kształtem przypomina motyla. Tarczyca produkuje hormony – tyroksynę (T4) i trójjodotyroninę (T3), które z krwią są rozprowadzane po całym organizmie i wykorzystywane niemal przez każdą komórkę.

 

Do czego potrzebujemy hormonów tarczycy?

W dużym uproszczeniu są to hormony stymulujące metabolizm (produkują energię) i wpływające na masę ciała. Tarczyca jest nazywana „termostatem” naszego organizmu, ponieważ utrzymuje stałą temperaturę organizmu (ciepłotę). Wpływa na syntezę białek (w tym hormonów) oraz dojrzewanie komórek (również mózgu), gospodarkę wodno-elektrolitową i wapniowo-fosforanową. Poziom hormonów tarczycy rzutuje na przebieg trawienia, funkcje seksualne, rozrodcze oraz cykl  miesiączkowy u kobiet. Tarczyca jest zatem swoistym „silnikiem” naszego organizmu. Kiedy przestaje działać prawidłowo nie sposób tego nie odczuć… Zarówno niedobór jak i nadmiar jej hormonów może zaburzyć funkcjonowanie wielu narządów i układów, a nawet zagrażać życiu pacjenta, dlatego tak ważna jest szybka diagnostyka chorego.

 

Gdy zauważysz…

  • Wzrost wagi (wynikający ze zwolnionego metabolizmu), spadek apetytu
  • Zaburzenia pamięci i koncentracji
  • Ciągłe uczucie zimna oraz niską tolerancję na chłód
  • Chroniczne zmęczenie, senność
  • Spadki nastroju, stany depresyjne, nerwowość
  • Chrypka
  • Zaburzenia rytmu serca
  • Zaparcia
  • Suchą skórę i wypadanie włosów
  • Nieregularne miesiączki, spadek libido, niepłodność
  • Bóle stawów
  • Zaburzona gospodarka lipidowa (wysoki cholesterol, trójglicerydy)
  • Niedokrwistość

… koniecznie udaj się do lekarza, bo mogą to być objawy niedoczynności tarczycy!

 

Badaj się ! Diagnostyka niedoczynności tarczycy, jakie badania wykonać?

– oznaczenie hormonów we krwi – TSH (najbardziej czułe oznaczenie)  możemy zdiagnozować niedoczynność lub nadczynność tarczycy). TSH wzrasta w warunkach niedoboru hormonów tarczycy, a obniża się przy ich nadmiarze

– FT4 (wolna tyroksyna) oraz FT3 (wolna trójjodotyronina)

–   anty-TPO  oraz anty-TG (co pozwala zdiagnozować chorobę Hashimoto. Jeśli przeciwciała będą podwyższone, czyli pojawia się stan zapalny tarczycy, warto przeprowadzić również diagnostykę w kierunku celiakii, ponieważ u osób z chorobami autoimmunologicznymi, do których zaliczamy Hashimoto, często pojawia się choroba trzewna)

– USG tarczycy

 

Uwaga!

Oprócz korzystania z USG tarczycy, zacznij badać się sam w warunkach domowych! Jak to robić? Już piszemy!

Potrzebujesz tylko LUSTERKA i SZKLANKI WODY

  1. Zlokalizuj tarczycę – znajduje się ona w okolicy „jabłka Adama”, niżej niż wspomniane „jabłko” i troszkę powyżej obojczyka.
  2. Złap lusterko w dłoń (ustaw tak, by widzieć szyję) i patrząc w nie odchyl głowę do tyłu, weź łyk wody ze szklanki powoli go przełknij ciągle obserwując szyję. Zwróć uwagę czy nie dostrzegasz zgrubienia czy wypukłości podczas przełykania.
  3. Jeśli dostrzeżesz coś niepokojącego, koniecznie udaj się do lekarza, ponieważ może to świadczyć o powiększonym gruczole bądź występujących w nim guzkach.

 

Jak jeść, czyli dieta w Hashimoto…

Tutaj musimy zaznaczyć, że nie istnieje dieta uniwersalna, rekomendowana  każdej  osobie cierpiącej na Hashimoto. Dietę należy ustalić indywidualnie, dostosowana do potrzeb pacjenta, preferencji żywieniowych oraz występowania chorób towarzyszących. Jeśli mamy do czynienia ze stanem zapalnym tarczycy – chorobą Hashimoto, często istnieje konieczość wprowadzenia diety eliminacyjnej.

Najważniejsze zasady:

  1. Jedz 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, w tym ostatni posiłek 2-3 godziny przed snem
  2. Nie stosuj głodówek, ani niskokalorycznych diet (przy niedoborze kalorycznym adaptacyjnie wzrasta poziom TSH)
  3. Pamiętaj o dostarczeniu odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, będącego substratem dla hormonów tarczycy oraz przyspieszającego metabolizm
  4. Włącz w dietę nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie te z rodziny omega-3 (nierafinowane oleje – szczególnie lniany, awokado, orzechy, ryby), które nie tylko obniża poziom miażdżycorodnego cholesterolu, ale również zadziałają przeciwzapalnie. Ponadto stymulują one przekształcenie trójjodotyroniny w aktywną postać hormonu. Zapobiegają cukrzycy typu II, zwiększając wrażliwość komórek na insulinę
  5. Dostarczaj węglowodanów złożonych tj. pełnoziarniste pieczywo, kasze z pełnego przemiału, otręby, warzywa itd., charakteryzują się one niższym indeksem glikemicznym oraz mają więcej składników mineralnych, witamin i  błonnika niż ich oczyszczone odpowiedniki. Błonnik pokarmowy w nich zawarty nie tylko zmniejszy uczucie głodu, ale przyczyni się również do obniżenia poziomu glukozy i cholesterolu w surowicy krwi, z czym również często jest problem. Pamiętaj, że u osób z chorobami tarczycy, ryzyko rozwoju cukrzycy jest większe niż w populacji osób bez tej choroby!
  6. Uważaj na produkty sojowe! Wyklucz je ze swojej diety
  7. Koniecznym może być rozważenie zastosowania diety eliminującej potencjalne alergeny pokarmowe jak gluten czy nabiał
  8. Uważaj na produkty goitrogenne (wolotwórcze) jak brokuły, kalafior, kapusta, rzepa
  9. Wyeliminuj wszystkie produkty wysokoprzetworzone (zawierające barwniki, konserwanty i aromaty), stawiaj na te naturalność
  10. Pamiętaj o odpowiednim dowozie witaminy D (jej stężenie w surowicy krwi osób z chorobami tarczycy jest niższe niż u tych zdrowych), witaminy B12 i witamin przeciwutleniających (C, A, E) oraz jodu, żelaza,  selenu ( w tarczycy występuje największa koncentracja tego składnika mineralnego, chroni tkankę tarczycową przed stresem oksydacyjnym) i cynku.
  11. Nie zapomnij o zdrowym, spokojnym śnie!

 

Zdrowie masz tylko jedno, zadbaj o nie, najlepiej jak tylko można.

Jeśli masz pytania, służymy pomocą. ?

 

 

 

 

Bibliografia:

 

  1. Gietka-Czernel, Postępy w laboratoryjnej diagnostyce czynności tarczycy. Borgis – Postępy Nauk Medycznych 2/2008, s. 83-91
  2. Gietka-Czernel, Postępy w rozpoznawaniu i leczeniu zapaleń tarczycy. Borgis – Postępy Nauk Medycznych 2/2008, s. 92-104
  3. Ponichtera A., Borowiak E., Choroby tarczycy jako poważny problem medyczny w Polsce. Problemy Pielęgniarstwa 2008; 16 (1, 2): 192–198
  4. Przybylik-Mazurek E., Hubalewska-Dydejczyk A., Huszno B., NiedoczynnoϾ tarczycy na tle autoimmunologicznym. Alergologia. Immunologia 2007 tom 4 numer 3-4, s. 64- 69
  5. Ratajczak A., MoszakA, M.,, Grzymisławski M., Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 2017;7(4):305–311
  6. Szwajkosz K. , Wawryniuk A., Sawicka K.,  Łuczyk R. , Tomaszewski A, Hypothyroidism being caused by chronic autoimmune inflammation of the thyroid gland. Journal of Education, Health and Sport. 2017;7(5):41-54. eISSN 2391-8306
  7. Zakrzewska E., Zegan M., Michota-Katulska E.,Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna , 2015, 2, str. 117 – 127
print
2 komentarze - Dodaj komentarz
  • Hashimotka -

    Bardzo dobry artykuł. Od 3 lat choruję na Hashimoto i uważam, że trzeba pisać o tej chorobie. Nie każda kobieta jest świadoma tego, że coś jej dolega… Ja już czuję się lepiej. Pomogły mi leki i oczywiście odpowiednia dieta… Szkoda, że lekarz nie powiedział mi od razu, że trzeba dużo zmienić w diecie…

    • Kasia i Ola -

      Pani Hashimotko, niestety, rzeczywiście lekarze często bagatelizują rolę diety lub nakazują wprowadzić wskazane przez nich (niejednokrotnie niewłaściwe) zmiany w żywieniu. Bardzo cieszymy się, że czuje się Pani już lepiej. Trzymamy za Panią kciuki! Jeśli będzie Pani potrzebowała jakichś rad, proszę śmiało pisać 🙂 Pozdrawiamy!

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    %d bloggers like this: