DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Nie bój się buraków!

Nie bój się buraków!

Buraki to tanie i łatwo dostępne warzywa. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgamy? Owszem, na Polskich stołach pojawiają się często w postaci zasmażanej czy marynowanej. Ale kto z nas na codzień robi sobie kanapki z burakiem, koktajle, soki czy sałatki ? 

Co kryją buraki ?

Moc witamin i minerałów ! 

❤️ prowitamina A  ( beta karoten ) – β-Karoten jest bezpieczną odmianą karotenu, gdyż organizm przetwarza tylko taką jego ilość, jaka jest mu potrzebna – nie możemy przedawkować prowitaminy. Przyczynia się między innymi do ochrony przed drobnoustrojami. Ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzrokusystemu immunologicznego. Dzięki antyoksydacyjnym właściwością beta karoten wiąże wolne rodniki, które bardzo niekorzystnie wpływają na życie komórkowe – niszczą błonę naszych komórek i stymulują je do niepotrzebnych podziałów –  tak często powstają guzy nowotworowe.

❤️  Witamina C – Kolejny przeciwutleniacz, wspierający pracę układu odpornościowego. Witamina C posiada też zdolność wiązania wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega powstawaniu procesów neurodegeneracyjnych i kancerogennych (stymuluje produkcję interferonu niezwykle pomocnego w leczeniu chorób nowotworowych). Wzmacnia też naczynia krwionośne zapobiegając ich nadmiernemu pękaniu i powstawaniu żylaków.


❤️ Błonnik – Jego celem jest usprawnienie perystaltyki jelit, zwiększenie mas kałowych, zapobieganie zaparciom. Błonnik ten wiąże się z kwasami żółciowymi (będącymi produktem ubocznym cholesterolu) i usuwa je z organizmu (działanie hipolipidemiczne, zapobiegające chorobom układu krążenia). Włókno pokarmowe spowalnia uwalnianie glukozy, dzięki czemu nie dochodzi do dużego wyrzuty insuliny. Zapobiega insulinooporności. Wspomaga redukcję masy ciała.

❤️ Potas – Wysokie stężenie tego pierwiastka nadaje burakom właściwości zasadowe. Niech więc nie zmyli was kwaskowy smak tych owoców – burak, to świetny sposób na odkwaszenie organizmu.


Buraki w walce z nowotworem 

Zawartości silnych antocyjanów, przeciwutleniaczy, czerwonych pigmentów-których buraki zawierają największe ilości-wspomaga walkę z rakiem. Związki te zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce, przeciwdzałają wielu innym nowotworom.W przypadku pacjentów po chemioterapii morfologia krwi uległa znaczącej poprawie po zastosowaniu kuracji buraczanej. Obiecujące są też doświadczenia w początkowym stadium nowotworu układu limfatycznego.


Buraki wspomagają naszą wątrobę (są też świetne na kaca !)

Z uwagi na działanie oczyszczające buraki świetnie wspomagają pracę wątroby, a dzięki właściwościom zasadotwórczym wspaniale znoszą kaca. Betamina reguluje pracę wątroby i przewodów żółciowych, a także woreczka żółciowego – jest to zatem znakomite lekarstwo dla wszystkich chorych na wątrobę czy woreczek żółciowy. Burak dzięki swoim właściwościom „spalającym tłuszcz” i chroniącym wątrobę, polecany jest także w przypadku gdy wątroba niedomaga z powodu tzw. problemu alkoholowego.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: