DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki na ciasto naleśnikowe na 4 porcje:

  • 130 g mąki orkiszowej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleko 1,5-2 % tłuszczu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól himalajska

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki zmiksuj.

2. Smaż naleśniki smarując patelnię olejem rzepakowym (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym).

 

Składniki na farsz na 4 porcje:

  • 300 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 200 g sera Feta
  • 140 g suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia, sól himalajska

Przygotowanie:

  1. Szpinak opłucz i dokładnie osusz, wrzuć go na dużą patelnię, lekko podlej wodą i duś przez chwilę, aż zwiędnie.
  2. .Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i liście bazylii.
  3. Mieszając, duś przez chwilkę.
  4.  Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory (jeśli są w oliwie, najpierw usuń nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego).

Wartość energetyczna 1 porcji naleśników z farszem: 414,8 kcal

B: 25,5 g

T: 16,4 g

W: 37,9 g

Bł: 7,9 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: