DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Najprostsze ciasto czekoladowe (brownie)

Najprostsze ciasto czekoladowe (brownie)

Składniki:

  • 220 g mąki owsianej
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 jaja (osobno białka i żółtka)
  • 150 g erytrytolu/ksylitolu
  • 45 g masła klarowanego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady >75% kakao
  • 60 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Czekoladę roztop razem z masłem w kąpieli wodnej.
2. W misce połącz mąkę z erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao, jogurt i żółtka.
3. Z białek ubij pianę.
4. Do zawartości miski przełóż roztopioną czekoladę oraz delikatnie pianę z białek. Wszystko wymieszaj.
5. Blaszkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
6. Czekoladową masę wlej do blaszki.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 50 minut.

 

Wartość energetyczna 1 porcji (tutaj 12): 199 kcal
B: 6,2 g
T: 10,3 g
W: 17,9 g
Bł: 2,4 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: