DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Najlepsze burgery drobiowe z sosem z pieczonego czosnku

Najlepsze burgery drobiowe z sosem z pieczonego czosnku

Składniki na kotlety (3 porcje)

  • 450 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • suszona papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • czubryca zielona 

Przygotowanie:

Mięso mielone połącz z przyprawami, formuj płaskie burgery i smaż na posmarowanej tłuszczem patelni.

Pieczone warzywa na (3 porcje):

  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • kumin rzymski

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w talarki, obsyp kuminem i piecz w temperaturze 200 stopni przez od 15 minut.

Sos z pieczonego czosnku (5 porcji):

  • główka czosnku
  • 250 g jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Odkrój wierz główki czosnku, owiń czosnek folią aluminiową do połowy (od strony łodygi).
Upiecz go w piecu w temperaturze 200 stopni przez ok 30 minut.
Jogurt dopraw solą i pieprzem.
Wyciśnij do niego upieczony czosnek, całość dopraw do smaku.

 

Złóż burgery: bułki (najlepiej wykonaj je z naszych przepisów: Bułeczki owsiane  lub Bułeczki gryczane) przekrój na pół, posmaruj sosem, ułóż mięso, warzywa, całość posmaruj sosem i połóż wierzchnią część bułki.

 

Wartość energetyczna 1 burgera z bułką: 509 kcal
B: 49,9 g
T: 13,5 g
W: 42,6 g
Bł: 10,7 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: