DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Muffiny z czekoladą i orzechami

Muffiny z czekoladą i orzechami

Składniki na około 18 sztuk:

– 300 g mąki żytniej

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 6 łyżek ksylitolu

-1/2 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe, niesłodzone, fortyfikowane wapniem)

– 1/2 szklanki wody gazowanej

– 2 jaja

– 100 g gorzkiej czekolady >75% kakao

– 150 g posiekanych orzechów włoskich

Glazura: 

– miód

– orzechy włoskie (miód przełóż do garnka, podgrzej do uzyskania szklistości. Dodaj uprażone orzechy. Glazurą udekoruj muffiny)

 

Przygotowanie:

Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, ksylitol oraz pokrojoną czekoladę wymieszaj. Dodaj mleko, wodę i żółtka jaj. Wszystko dokładnie połącz. Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Delikatnie połącz pianę z masą na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka (około 20-25 minut). Po wystudzeniu udekoruj glazurą.

 

Wartość energetyczna 1 muffiny: 185 kcal

B: 4,1 g

W: 25 g

T: 9,3 g

Bł: 3,4 g

 
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: