DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Muffiny czekoladowe z żurawiną

Muffiny czekoladowe z żurawiną

Składniki na 12 muffinek:

  • 50 g mąki żytniej
  • 125 g mąki orkiszowej
  • 30 g kakao
  • 2 jaja
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 50 g żurawiny
  • 1 banan
  • kardamon

Przygotowanie:

1. Białka oddziel od żółtek, ubij z nich pianę z dodatkiem soli.
2. Do białek dodaj żółtka, ksylitol i miksuj chwilkę.
3. Masę jajeczną połącz z rozgniecionym bananem, jogurtem, kardamonem. Wymieszaj.
4. Przesiej do masy mąki i kakao. Dodaj proszek do pieczenia.
5. Muffnki nakładaj do foremek (do wysokości 3/4).
6. Piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Wartość odżywcza 1 muffiny: 96,4 kcal

B: 4,2 g

T: 2,1 g

W: 13,3 g

Bł: 1,9 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: