DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Muffinki z rabarbarem i owsianą kruszonką

Muffinki z rabarbarem i owsianą kruszonką

Składniki:

  • 200 g mąki owsianej
  • 2 jaja 
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 50 g wody mineralnej
  • 80 g ksylitolu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1,5 łyżki miodu
  • kruszonka: 3 łyżki otrębów owsianych, 1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżka płatków migdałowych 

Przygotowanie:

1. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i ksylitolem.
2. Z białek ubij pianę.
3. Do mąk dodaj jogurt, wodę mineralną, żółtka. Połącz, dodaj pianę.
4. Gdy masa będzie gotowa, łyżeczką przekładaj ją do połowy wysokości foremki na muffinki.
5. Rabarbar obierz, pokrój w paski i przełóż na patelnię. Podlej go wodą i dodaj miód. Chwilę duś. Gotowy rabarbar układaj łyżeczką na ciasto owsiane.
6. Przygotuj kruszonkę: połącz roztopione masło z otrębami oraz pokruszonymi płatkami migdałowymi. Kruszonką obsyp muffinki.
5. Piecz w 180 stopniach około 30 minut.

 

Wartość energetyczna 1 muffinki (tutaj 12): 138 kcal
B: 4 g
T: 5,8 g
W: 17,8 g
Bł: 1,8 g

print

2 komentarze - Dodaj komentarz
  • fitklaudia -

    Przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika i nie mogłam się oprzeć żeby jedną spróbować. Są obłędne!:O Co prawda nie miałam tyle mąki owsianej i wymieszałam z pszenną nieoczyszczoną. Będę je robic częściej:]<<<<333

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    %d bloggers like this: