DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Muffinki dyniowo-kokosowe

Muffinki dyniowo-kokosowe

Składniki (na około 15 muffinek):

  • 300 g dyni (startej na drobnych oczkach, odciśniętej)
  • 4 jaja
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 80 g ksylitolu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon, imbir

Przygotowanie:

1.Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
2. Następnie mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
3. Partiami dodajemy startą dynię. 
4. Dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia, mąkę, wiórki i ksylitol.
5. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do foremek na muffinki i pieczemy w 180 stopniach przez około 35-45 minut.

 

Wartość energetyczna 1 muffinki: 130 kcal

B: 4,3 g

T: 6,2 g

W: 13,3 g

Bł: 2 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: