DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Migdałowa tarta z kremem jaglanym i borówkami

Migdałowa tarta z kremem  jaglanym i borówkami

Składniki na spód:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g migdałów
  • 45 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

na warstwę jaglaną:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 600 g mleka roślinnego np. ryżowego lub zwykłego mleka
  • 100 g śmietanki kokosowej
  • 60 g ksylitolu/ erytrytolu
  • 400 g borówek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz. Ugotuj na mleku ryżowym lub zwykłym (pamiętaj, by ją mieszać, żeby się nie przypaliła, bo masa będzie gorzka!). Dodaj ksylitol i wanilię. Ostudź.
2. Przygotuj czekoladowo-migdałowy spód: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia ( około 15 minut). Migdały połącz z wiórkami i zmiel w blenderze lub młynku na mąkę. Daktyle również zblenduj na gładką masę, dodaj migdały i wiórki oraz kakao. Połącz z roztopionym olejem. Wymieszaj dokładnie i wyłóż masę do formy na tartę, formując spód.
3. Przygotuj krem: Wystudzoną kaszę zmiksuj na krem. Dodaj sok z cytryny, śmietankę kokosową, borówki. Połącz wszystko z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody.
4. Gotowy krem przełóż na wyjęty z lodówki spód tarty. Udekoruj owocami.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: