DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Łosoś Teriyaki z wiosenną sałatką z awokado

Łosoś Teriyaki z wiosenną sałatką z awokado

Składniki:

  • 100 g łososia pacyficznego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • sok z limonki oraz skórka z niej starta

oraz 

  • 1/2 awokado
  • 4 rzodkiewki
  • 2 garści ulubionej sałaty
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka koperku
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej

Przygotowanie:

1. Łososia oczyść ze skóry, umyj i zamarynuj (najlepiej zostaw na noc) w marynacie: pomieszaj sos sojowy, świeżą kolendrę, ksylitol, soku z limonki, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Ugotuj kaszę gryczaną.
3. Rybę piecz w 175 stopniach przez około 8- 10 minut.
4.  Marynatę z łososia zlej do małego garnuszka i zagotuj – polejesz nim łososia.
5. Przygotuj sałatkę:  Sałatę umyj i osusz. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki, ogórka w kostkę. Dopraw świeżym koperkiem, polej sosem z oleju lnianego i soku z cytryny. Podawaj łososia polanego sosem, w towarzystwie kaszy posypanej kolendrą i świeżą sałatką.

 

Wartość energetyczna: 630 kcal

B: 30,3 g

T: 36,2 g

W: 52,3 g

Bł: 6,5 g

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: