
Składniki:
- 100 g łososia pacyficznego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 ząbek czosnku
- świeża kolendra
- sok z limonki oraz skórka z niej starta
oraz
- 1/2 awokado
- 4 rzodkiewki
- 2 garści ulubionej sałaty
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżeczka koperku
- sok z cytryny
- 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
Przygotowanie:
1. Łososia oczyść ze skóry, umyj i zamarynuj (najlepiej zostaw na noc) w marynacie: pomieszaj sos sojowy, świeżą kolendrę, ksylitol, soku z limonki, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Ugotuj kaszę gryczaną.
3. Rybę piecz w 175 stopniach przez około 8- 10 minut.
4. Marynatę z łososia zlej do małego garnuszka i zagotuj – polejesz nim łososia.
5. Przygotuj sałatkę: Sałatę umyj i osusz. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki, ogórka w kostkę. Dopraw świeżym koperkiem, polej sosem z oleju lnianego i soku z cytryny. Podawaj łososia polanego sosem, w towarzystwie kaszy posypanej kolendrą i świeżą sałatką.
Wartość energetyczna: 630 kcal
B: 30,3 g
T: 36,2 g
W: 52,3 g
Bł: 6,5 g