DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Letnia tarta z truskawkami, rabarbarem i bezą

Letnia tarta z truskawkami, rabarbarem i bezą

Składniki na spód: 

  • 300 g mąki owsianej
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g ksylitolu
  • 2 jaja, 1 białko

Składniki na wsad:

  • 500 g truskawek
  • 500 g rabarbaru
  • 130 g ksylitolu
  • 80 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. Ksylitol zmiel na puder.
2. Wszystkie składniki ciasta możesz wyrobić w malakserze kuchennym lub ręcznie.
Ręcznie:
Na stolnicy z mąki usyp „kopiec”, posiekaj z mąką zimne masło (drobno posiekaj). Dodaj żółtka i ksylitol, dokładnie zagnieć ciasto.

Ciasto odłóż do lodówki na 1h.

Wypełnienie:
1. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki.
2. Rabarbar umyj, zdejmij cienką skórkę, pokrój w cienkie talarki.
3. Owoce wymieszaj z wiórkami kokosowymi i pudrem z ksylitolu.
4. Formę na tarte wyklej ciastem. Zapiecz spód w temperaturze 180 stopni ok, 12-15 minut. Następnie spód wypełnij rabarbarowo-truskawkowym nadzieniem. Zapiecz ok 60min.
5. Z 3 białek i pudru z ksylitolu ubij sztywną pianę, dodaj skórkę startą z limonki/cytryny. Całość zapiecz ok 15 min. Ciasto zostaw w uchylonym piekarniku na noc – przed podaniem ciasto musi dokładnie wystygnąć.

 

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 16): 242 kcal
B: 4 g
T: 13,1 g
W: 25,6 g
Bł: 3,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: