DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Letnia sałatka z dorszem, pieczonym burakiem i awokado

Letnia sałatka z dorszem, pieczonym burakiem i awokado

Składniki:

  • 150 g dorsza
  • kmin rzymski, sok z cytryny, tymianek
  • 2 garści szpinaku
  • 1/2 awokado
  • 1 pomidor
  • 1 upieczony burak (lub gotowany kupiony w Lidlu ;))
  • szalotka
  • oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek
  • czarnuszka
  • 2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej

 

Przygotowanie:

1. Rybę skrop sokiem z cytryny, obsyp kminem rzymskim i tymiankiem.
2. Piecz w piekarniku w 175 stopniach przez około 20 minut.
3. Ugotuj kaszę.
4. Przygotuj sos z oliwy, soku z cytryny i przeciśniętego przez praskę czosnku.
5. Umyj szpinak, osusz i wyłóż na talerz.
6. Pomidora pokrój w cząstki, buraka w kostkę, cebulkę drobno posiekaj.
7. Na szpinaku i bazylii połóż warzywa oraz ugotowaną kaszę. Rybę podziel na mniejsze części i wyłóż na sałatkę.
8. Całość polej sosem i posyp czarnuszką.

 

Wartość energetyczna: 520 kcal
B:
36,9 g
T: 
23,9 g
W:
34 g
Bł:
11,6 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: