DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Lekkie muffinki owsiane z kawałkami czekolady (bez cukru i tłuszczu)

Lekkie muffinki owsiane z kawałkami czekolady (bez cukru i tłuszczu)

Składniki:

  • 150 g mąki owsianej
  • 1 duży banan (dojrzały)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 małe jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g gorzkiej czekolady (>70 % kakao)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do 180ºC.
2. Banana rozgnieć widelcem. 
3. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij pianę z dodatkiem szczypty soli.
4. Do masy z banana dodaj jogurt, żółtka i ksylitol.
5.W osobnej misce połącz mąkę owsianą z proszkiem do pieczenia.
6. Wsyp suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj skórkę pomarańczową i pokrojoną drobno czekoladę.
8. Przełóż masę do foremek na muffinki (będzie około 12 muffin)
9. Piecz przez około 30 minut.

 

Wartość energetyczna 1 muffiny: 109 kcal

B: 3,6 g

T: 3,75 g

W: 15 g

Bł: 1,5 g

 

print

2 komentarze - Dodaj komentarz
  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    %d bloggers like this: