DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Lekkie ciasto pełnoziarniste z truskawkami

Lekkie ciasto pełnoziarniste z truskawkami

Składniki:

 

  • 400 g truskawek
  • 5 jajek
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki owsianej (pełnoziarnistej)
  • 150 g ksylitolu
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 80 ml mleka 1,5 % tłuszczu
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Przygotowanie:

 

1. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij pianę z dodatkiem szczypty soli.
2. Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj jogurt, mleko, sok z 1 cytryny, ksylitol i żółtka. Wszystko zmiksuj.
3. Delikatnie połącz masę z ubitą pianą.
4. Ciasto przelej do 2 keksówek.
5. Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz. Powkładaj do ciasta.
6. Piecz w 180 stopniach około 45-50 minut (do suchego patyczka).

 

Wartość energetyczna 1 porcji (całe ciasto składa się z 16 porcji): 152,6 kcal

B: 5,7 g
T:  3,2 g
W:  24,7 g
Bł:  1,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: