DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Lekka szarlotka z kokosową kruszonką

Lekka szarlotka z kokosową kruszonką

Składniki:

 

  • 10 jabłek
  • 200 g mąki owsianej
  • 100 g masła klarowanego
  • 100 g ksylitolu 
  • 80 g mąki ryżowej
  • 1 jajo kurze
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

 

1. Jajo, żółtko, masło, obie mąki i ksylitol/erytrol połącz. Zagnieć ciasto.
2. Ciasto podziel na 2 nierówne części. Do mniejszej dodaj wiórki i ponownie wyrób. Schowaj obie części do lodówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu wyłóż ciastem bez kokosu blachę (średnica naszej tortownicy to 26 cm). Podpiecz spód w 180 stopniach około 15 minut.
3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obficie oprósz cynamonem i wymieszaj.
4. Na spód wyłóż masę jabłkową, a na nią zetrzyj kruszonkę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45 minut.

 

Wartość energetyczna jednej porcji (tutaj 16 porcji):

 

210,1 kcal

B: 3,0 g
T: 10,2 g 
W: 25,2 g
Bł: 3,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: