DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Lekka szarlotka na fasolowo-czekoladowym spodzie

Lekka szarlotka na fasolowo-czekoladowym spodzie

Składniki na tortownicę (12 porcji):

  • puszka odsączonej, czerwonej fasoli
  • 2 jaja
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1,2 kg jabłek

Pianka:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki ksylitolu
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię podlaną wodą, posyp cynamonem i dodaj goździki. Chwilę duś. Fasolę odsącz i dokładnie zblenduj na gładką masę. Dosypuj 4 łyżki ksylitolu, nasiona chia, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy korzenne (lub przyprawę do piernika)  i cynamon, dodaj jajka i dokładnie zmiksuj całość.
Wylej masę do tortownicy i piecz w 180 stopniach C ok 15-20 min.
W międzyczasie ubij białka stopniowo dodając ksylitol (3 łyżki) i sok z cytryny.Musisz osiągnąć sztywną pianę.
Po upływie 20 minut wyciągnij ciasto z piekarnika, nałóż na nie jabłka oraz pianę z białek.
Piecz jeszcze około 20 minut.

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 113,9 kcal

B: 4,4 g 

T: 2,2 g

W: 17,3 g

Bł: 4 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: