DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Lekka sałatka z marynowanym tofu, truskawkami i szparagami

Lekka sałatka z marynowanym tofu, truskawkami i szparagami

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok cytrynowy
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Tofu pokrój w kostkę i zalej sosem powstałym z powyższych składników. Zostaw na kilka godzin (najlepiej przygotuj dzień wcześniej)

  • 3 garści szpianaku
  • 3 garści truskawek
  • 1 pęczek szparaków
  • 2 łyżki pestek dyni
  • świeża mięta
  • na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Truskawki pokroić w ćwiartki.
2. Szparagi oczyścić, oderwać zdrewniałą końcówkę i ugotować. Pokroić w mniejsze fragmenty.
3. Szpinak połączyć z podsmażonym na patelni posmarowanej olejem rzepakowym tofu, szparagami i truskawkami.
4. Polać sosem z oliwy, soku z cytryny i mięty.
5. Posyp pestkami dyni.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 291 kcal
B: 16,3 g
T: 16,5 g
W: 18,5 g
Bł: 8,1g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: