DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Legalne batony z owocami

Legalne batony z owocami

Składniki: 

  • 150 g płatków owsianych 
  • 100 g masła orzechowego 
  • 50 g daktyli suszonych 
  • 16 g żelatyny
  • 150 g malin/truskawek lub innych owoców

 

Przepis:

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min po tym czasie odlewamy wodę.
2. Wrzucamy do miksera płatki, masło orzechowe i namoczone daktyle, całość miksujemy aż powstanie dająca się lepić masa.
3. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek ciepłej wody żeby zaczęła się kleić.
4. Wylepiamy masą foremkę, u mnie była to keksówka, ale możecie zrobić w czym tylko chcecie.
5. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia na kilka minut.
6. Maliny podgrzewamy w garnku i rozgniatamy na papkę, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do gorących malin żelatynę, mieszamy dokładnie aż się rozpuści i dobrze wymiesza.
7. Wylewamy malinki na przygotowany spód i chowamy do lodówki żeby stężały.

 

Wartość energetyczna jednej porcji (tutaj 7 porcji): 194 kcal

B: 7,8 g
T: 8,9 g
W: 19,6 g
Bł: 2,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: