DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Łatwe muffinki cytrynowe z owocami

Łatwe muffinki cytrynowe z owocami

Składniki na 16 sztuk:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki owsianej
  • 3 jaja 
  • 100 g ksylitolu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g owoców (u nas zamrożone, zeszłoroczne porzeczki, ale mogą to być dowolne owoce:))

Przygotowanie:

1. Cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz. Zetrzyj skórkę z cytryny oraz wyciśnij z niej sok do osobnej miski.
2. Składniki suche połącz za pomocą łyżki w wysokim naczyniu, a składniki mokre zmiksuj w osobnej misce.
2. Gdy z mokrych składników powstanie gładka masa, przelej ją do naczynia z mąkami i miksujemy wszystko razem jeszcze  chwilkę. 
3. Gotową masę przełóż do silikonowych foremek na muffinki. Na wierzchu ułóż owoce.
4. Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 25-30 minut

Wartość energetyczna 1 sztuki: 106 kcal
B: 3,2 g
T: 3,7 g
W: 14,6 g
Bł: 1,5 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: