DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Krem z porów z zieloną soczewicą i czarnuszką

Krem z porów z zieloną soczewicą i czarnuszką

Składniki:

  • 2 pory (białe części)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka czarnuszki (można dać trochę więcej)
  • liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski, słodka papryka, sól himalajska

Przygotowanie:

1. Soczewicę dokładnie wypłucz i gotuj bez pokrywki z liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania lekko posól.
2. Cebulę pokrój w piórka, tak samo pora. Duś na patelni posmarowanej olejem rzepakowym.
3. Marchew pokrój w plastry, tak samo pietruszkę. Zalej niewielką ilością wody i gotuj.
4. Do gotujących się warzyw dodaj pora i cebulę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Chwilę gotuj.
5. Dopraw kminem, słodką papryką, czarnuszką.
6. Gdy warzywa będą al.dente zblenduj je z zieloną soczewicą (1/4 soczewicy odłóż, by podawać zupę z całymi ziarnami soczewicy).

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 209 kcal

B: 13,5 g

T: 1,6 g

W: 30,9 g

Bł: 11,3 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: