DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Kotleciki siekane z indykiem i warzywami

Kotleciki siekane z indykiem i warzywami

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g piersi z indyka
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 por
  • 1/2 cukinii
  • 1 marchew
  • 50 g mozzarelli light
  • świeże zioła (u nas kolendra, ale może to być natka z pietruszki czy bazylia)
  • 1/2 papryczki chilli (możesz pominąć lub zmienić jej ilość według indywidualnych preferencji)
  • natka pietruszki, 1 ząbek czosnku, sól himalajska

Przygotowanie:

1. Pora pokrój w piórka, cukinię w kostkę, papryczkę chilli w paseczki. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni posmarowanej olejem podsmaż krótko warzywa.
3. Mięso posiekaj, dopraw czosnkiem. Mozzarellę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
4. Połącz wszystkie składniki. Dopraw.
5. Formuj kotlety i upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 205 kcal
B: 28,7 g
T: 5 g
W: 9,6 g
Bł: 2,6 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: