DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Kokosowa Princessa

Kokosowa Princessa

Składniki na spód:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g słonecznika
  • 50 g masła orzechowego

Składniki na masę:

  • 600 ml mleka
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 60 g ksylitolu
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
  • 35 g masła klarowanego

 

Przygotowanie:

 

SPÓD
1. Wiórki koksowe i słonecznik zmiel w blenderze kielichowym na bardzo drobną mąkę.
2. Do zmiksowanej masy dodaj masło orzechowe i ksylitol. Tak przygotowaną masą wylep wyłożoną papierem tortownicę lub formę do tarty (średnica 24 cm).
3. Całość włóż do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.

 

MASA KOKOSOWA
1. Mleko i wiórki kokosowe umieść w garnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj całość do momentu wchłonięcia przez wiórki mleka.
2. Dodaj masło.
3. Do szklanki wsyp proszek budyniowy, zalej zimną wodą (trochę ponad jego powierzchnię) i całość dokładnie wymieszaj.
5. Tak rozmieszany budyń dodaj do gotującej się masy kokosowej. Mieszaj, gotując cały czas przez około 2 minuty aż całość porządnie zgęstnie.
6. Tak gotowy krem pozostaw do przestygnięcia a następnie wylej na schłodzony spód. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin aby ciasto porządnie się schłodziło.
7. Smacznego!

 

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 16): 216 kcal
B: 4,4 g
T: 16,6 g
W: 10,5 g
Bł: 3,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: