DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Kapsaicyna – pomoże Ci schudnąć i zadba o zdrowie

Kapsaicyna – pomoże Ci schudnąć i zadba o zdrowie

Lubisz pikantne dania doprawione papryczką chilli, habanero czy jalapeno? Jeśli udzieliłeś/aś odpowiedzi twierdzącej, bardzo się cieszymy i zachęcamy, byś używał tych papryczek w kuchni jak najczęściej! A to wszystko ze względu na kapsaicynę, która odpowiada za ich pikantny smak… Wiedziałeś, że ta właśnie substancja znajduje się w tabletkach na odchudzanie, jak również w gazie pieprzowym?

Ostatnio badacze poświęcają jej sporo czasu znajdując coraz to nowe właściwości lecznicze. Chcesz wiedzieć, dlaczego my – dietetycy zachęcamy do włączenia papryczki chilli do Twojej diety, nie tylko podczas odchudzania? Czytaj dalej!

Kapsaicyna… a cóż to?

Kapsaicyna (trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonamid) należy do alkaloidów i jest odpowiedzialna za piekący smak papryki. Wraz ze wzrostem zawartości kapsaicyny w papryce, rośnie jej pikantność, osiągając najwyższą wartość w odmianie Trinidad Moruga Scorpion, która jest około 40 razy ostrzejsza od klasycznej papryki chili. Czysta kapsaicyna przebija ten wynik 8-krotnie (około 15–16 mln SHU)*.

Kapsaicyna, a odchudzanie 

Większość z nas była już na jakiejś diecie odchudzającej. Wielu, na więcej niż jednej… Zatem być może szukając jakiegoś cudownego środka na odchudzanie spotkaliście się z tabletkami zawierającymi kapsaicynę. Czy działają? Kapsaicyna  wykazuje korzystne właściwości odchudzające i oczyszczające organizm. Alkaloid ten blokuje transkrypcję genów białek stymulujących adipogenezę, czyli powstawanie komórek tłuszczowych. Ma istotny wpływ na termoregulację (silnie rozgrzewa, o czym z pewnością wiedzą miłośnicy pikantnych dań:), dzięki czemu przyspiesza tempo przemian metabolicznych. Udowodniono, że kapsaicyna wpływa bezpośrednio na rozpad tłuszczu w adipocytach (komórkach tłuszczowych). Wniosek: będąc na diecie odchudzającej, przygotowując posiłki, nie bój się ich porządnie doprawić –  dzięki temu szybciej stracisz na wadze.

Wracając do tabletek na odchudzanie -wielu producentów określa swoje produkty, jako zawierające kapsaicynę lub będące na bazie tego związku organicznego. Niestety, gdy dokładnie przeczytamy etykietę okazuje się, że ilość kapsaicyny jest w nich śladowa, bądź pochodzi z odmian papryczek o niskim stopniu zawartości tej odchudzającej substancji (przeważnie pieprzu kajeńskiego). Jeśli chcecie się wesprzeć taką suplementacją, czytajcie etykiety, by nie wyrzucać pieniędzy w błoto. Ponadto skuteczność oraz bezpieczeństwo stosowania nowych preparatów odchudzających są dyskusyjne i wymagają potwierdzenia badaniami naukowymi.

Kapsaicyna, a nowotwory

Duże zainteresowanie badaczy oraz nadzieje są związane z działaniem przeciwnowotworowym kapsaicyny. Okazuje się, że alkaloid ten posiada właściwości antyoksydacyjne, moduluje metabolizm związków kancerogennych i mutagennych oraz ich wpływu na DNA (nitrozaminę i aflatoksyny). Substancja ta, nie tylko chroni przed rozwojem nowotworów, ale również wywołuje apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych oraz hamuje angiogenezę, czyli powstawanie nowych naczyń krwionośnych w obrębie guza. Potwierdzono hamujący wpływ alkaloidu na rozwój nowotworów płuc, okrężnicy, prostaty, glejaka oraz czerniaka. 

Leczenie bólu…

Kapsaicyna wykazuje wpływ na receptory czuciowe TRPV1 (receptory waniloidowe), dzięki czemu potrafi znieść odczucie bólu. Dochodzi do tego poprzez odwrażliwienie receptora waniloidowego po kilkukrotnym działaniu na niego alkaloidu. Kapsaicyna po połączeniu z receptorami czuciowymi, stymuluje komórkę do wydzielania białek inicjujących stan zapalny. Po pewnym czasie receptor czuciowy zmienia swoją konformację (budowę przestrzenną) i zostaje inaktywowany, a my nie odczuwamy już bólu. 

Kapsaicyna, a choroby układu krążenia

Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym kapsaicyny polegającym na blokowaniu reakcji oksydacji miażdżycorodnego cholesterolu frakcji LDL opóźniony zostaje proces powstawania miażdżycy. Dodatkowo walczy z coraz częstszą chorobą cywilizacyjną – nadciśnieniem. Kapsaicyna oddziaływuje na specyficzne receptory (TRPV1), które znajdują się na powierzchni błony wyścielającej naczynia krwionośne, w wyniku czego dochodzi do zwiększonej produkcji tlenku azotu (II). Tlenek ten przyczynia się do rozszerzania światła naczyń krwionośnych, a w konsekwencji obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. 

Dla kogo jeszcze?

Kapsaicyna poza wyliczonymi wyżej właściwościami, podnosi odporność organizmu oraz ma działanie bakteriobójcze i neuroproteksyjne. Okazuje się, że przyjmowanie tej substancji chroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych jak Alzheimer czy Parkinson.

Dodatkowo wbrew temu, co sądzi się o przyprawach pikantnych w diecie osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, wykazano protekcyjne działanie kapsaicyny w prewencji wrzodów żołądka (których etiologia wynikała ze spożywania alkoholu czy aspiryny). Oczywiście mówi się tutaj o regularnym stosowaniu niewielkich dawek tej substancji. Jednakże alkaloid ten, w dużych stężeniach wykazuje negatywny wpływ na błonę śluzową żołądka, co gorsze może powodować większe konsekwencje w postaci zmian patologicznych wątroby. 

Ratunek, gdy pali!

Moi drodzy! Nie popełnijcie błędu przepijając pikantną potrawę wodą… To nie przyniesie Wam ulgi, wręcz przeciwnie – rozprowadzicie kapsaicynę po całej jamie ustnej i spotęgujecie efekt pieczenia. Alkaloid ten rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego ulgę przyniesie Wam wypicie wypicie mleka bądź niewielkiej ilości oleju 🙂 

BĄDŹ OSTROŻNY/A…

Kapsaicyna bez wątpienia wykazuje wiele korzystnych właściwości, ale tylko i wyłącznie bezpiecznych dawkach! Zbyt duże ilości tego alkaloidu wykazują działanie mocno szkodliwe, m.in. neurotoksyczne. Do tej substancji idealnie pasują słowa Paracelsusa: Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną”…

 

*Różne odmiany papryk wykazują różny stopień ostrości, stąd aby porównać te parametry pomiędzy poszczególnymi papryczkami  utworzono skalę Scoville’a ( Scoville Heat Units, SHU).

Bibliografia:

  1. Galek M., Ortyl J., O środkach odchudzających. Nauka i Technika, 2013, 19-22
  2. Lee M.S., Kim C.T., Kim I.H., Kim Y. Effects of capsaicin of lipid catabolism in 3T3 adipocites. Phytother. Res.2011; 935-939
  3. Olszewska J. Kapsaicyna – lek czy trucizna? Kosmos, tom 59, 2010, 133-139
  4. Pieńko T., Kapsaicyna – właściwości, zastosowania, perspektywy.  Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego WUM, 2013, 2, 11-17
  5. Reszke R., Szepietowski J., Specjalistyczne podłoża dermatologiczne w terapii skojarzonej przewlekłych dermatoz. Forum Dermatologicum 2016, tom 2, nr 3, 97–101
  6. Walczak K., Marciniak S., Rajtar G., Chemioprewencja nowotworów – wybrane molekularne mechanizmy działania. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2017; 71: 149-161

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: