DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Jagodowy jagielnik na figowym spodzie

Jagodowy jagielnik na figowym spodzie

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

Spód:

  • 110 g płatków owsianych
  • 60 g suszonych daktyli
  • 60 g suszonych fig
  • 40 g pestek słonecznika

Masa jagodowa:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 300 g jagód leśnych
  • 30 g ksylitolu 
  • 1 łyżka żelatyny

Warstwa jaglana:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka 1,5 % tłuszczu
  • 100 g ksylitolu
  • skórka otarta z cytryny (do smaku)

Drobne owoce do dekoracji

Przygotowanie:

1. Przygotuj spód: figi i daktyle namocz (zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut). Odsączone z wody zblenduj ze słonecznikiem i płatkami owsianymi (dolej trochę wody z moczenia daktyli, uważaj, by nie przesadzić z jej ilością. Jeśli masa wyda Ci się zbyt rzadka dodaj płatków). Powstałą masą wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm.
2. Warstwa jagodowa: Ugotuj ryż brązowy. Zblenduj go z jagodami i ksylitolem. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzącej wody. Wymieszaj z masą jagodową. Masę wylej na spód owsiany. Schłodź.
3. Warstwa jaglana: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku, dodaj 100 ml wody (możesz dodać tej z moczenia daktyli i fig). Kaszę zblenduj na gładką masę z ksylitolem oraz skórką startą ze sparzonej wcześniej cytryny. Gładką masę wylej na warstwę jagodową.
4. Udekoruj świeżymi owocami np. jagodami/borówkami/malinami.

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (tutaj 16): 195 kcal
B: 5,7 g
T: 2,9 g
W: 35 g
Bł: 3,2 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: