DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Jaglany budyń czekoladowo-kawowy z owocami i orzechami

Jaglany budyń czekoladowo-kawowy z owocami i orzechami

Składniki na budyń (na 3 porcje):

  • 300 g mleka spożywczego 1,5 %
  •  30 g mąki jaglanej
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżki zaparzonej kawy
  • 1 łyżka kakao w proszku

Dodatki (na jedną porcję):

  • pół banana
  • 2 morele
  • 15 g migdałów

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy 200 ml mleka, a w pozostałym rozrabiamy mąkę, kawę i kakao oraz słodzidło.

2. Mieszamy ciepłe mleko z przygotowaną masą. ( gdyby budyń okazał się za rzadki możesz dodać więcej mąki lub odrobinę ugotowanej kaszy jaglanej – w tym przypadku całość trzeba zblendować).

3. Przelej masę do miseczki, udekoruj owocami i orzechami.

Zaproponowany przepis nadaje się na śniadanie lub drugie śniadanie. Jeśli wybierzesz opcję drugiego śniadania wykorzystaj jedną morelę, 10 g orzechów i 1/3 banana.

Wartość energetyczna jednej porcji (tutaj 3):  312 kcal

B: 9,8 g 
T: 10,4 g 
W: 40,7 g
Bł.: 5,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: