DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Jagielnik żurawinowy na kruchym spodzie

Jagielnik żurawinowy na kruchym spodzie

Składniki na 12 porcji:

Spód:

  • 150 g mąki owsianej
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 30 g ksylitolu

Masa jaglana:

  • 150 g suszonej żurawiny
  • 120 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1. Spód: wszystkie składniki połącz. Wylep nimi spód tarty i schowaj do lodówki na 30 minut. Po tym czasie piecz w 180 stopniach około 20 minut.
2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz. Ugotuj z żurawiną. Kaszę zblenuj na gładką masę z jogurtem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Dodaj do jaglanki. Żurawinową masę wylej na ostudzony spód. Schowaj do lodówki.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *