DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Jagielnik na orzechowym spodzie z sosem karmelowym i ekspandowanym prosem (bezglutenowy)

Jagielnik na orzechowym spodzie z sosem karmelowym i ekspandowanym prosem (bezglutenowy)

Składniki:

  • 350 g kaszy jaglanej
  • 600 ml mleka bez laktozy
  • 300 g suszonych daktyli
  • 200 g masła orzechowego
  • 100 g mąki owsianej lub płatków owsianych (jeśli nie możesz jeść glutenu, wybierz bezglutenowe)
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 30 g ksylitolu
  • proso ekspandowane
  • starta wanilia lub jej ekstrakt

 

Sposób przygotowania:

1. Daktyle zalej wrzątkiem (woda z moczenia daktyli posłuży później jako słodziwo do kaszy), odstaw na 15 minut.
2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz, ugotuj na mleku z dodatkiem wody z moczenia daktyli, ekstraktem waniliowym oraz ksylitolem. Po ugotowaniu połącz z masłem orzechowym (80 g) i dokładnie zblenduj.
3. Daktyle zblenduj z masłem orzechowym (120g). Odłóż połowę masy do miseczki, zaś drugą połowę połącz z mąką owsianą i wiórkami kokosowymi. Masą tą wyłóż blaszkę (24 cm)
4. Na spód orzechowy wyłóż masę jaglaną, wygładź powierzchnię.
5. Rozprowadź masę karmelową – możesz ją wcześniej lekko posolić.
6. Posyp prosem.
7. Schłodź.

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (całość składa się z około 18 porcji): 246 kcal

B: 6,8 g

T: 9,3 g

W: 32,5 g

Bł: 3,7 g

 

Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji na desery bez glutenu mamy dla Ciebie kilka propozycji:

BROWNIE Z PIECZONYMI BURAKAMI

KULKI RAFAELLO

SZYBKIE TRUFLE ORZECHOWE

CIACHO KOKOSOWO-JABŁKOWE

BATON KARMELOWY

print

Jeden komentarz - Dodaj komentarz
  • ZosiaSamosia89 -

    O matko jakie to było dobre.. nie przetrwalo dnia u mnie w domu, wszyscy się rzucili na to ciasto. Będę testować następne pomysły! Dzięki za super przepis 🙂 Pozdrawiam

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    %d bloggers like this: