DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Jagielnik na czekoladowym spodzie z cieciorki (bezglutenowy)

Jagielnik na czekoladowym spodzie z cieciorki (bezglutenowy)

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
  • 250 g suszonych daktyli
  • 50 g kakao
  • 60 g masła orzechowego
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 600 ml mleka 1,5 % tłuszczu
  • 120 g erytrolu
  • wanilia lub ekstrakt waniliowy
  • 30 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Daktyle zalej wrzątkiem. Odstaw na 20 minut. Jeśli używasz ciecierzycy ze słoika musisz dokładnie ją wypłukać.
2. Po upływie 20 minut odlej wodę z daktyli do innego naczynia i zblenduj je na gładką masę z ciecierzycą, masłem orzechowym i kakao. Tutaj trzeba dolać taką ilość wody z moczenia daktyli, żeby masa nie była zbyt luźna i można było normalnie ją wymieszać (nie może być zbyt twarda :)) Powstałą masą wyłóż blaszkę (u mnie o średnicy 24 cm).
3. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz w kilku wodach, ugotuj na mleku. Dodaj erytrol (jeśli potrzebujesz, dodaj go więcej) i startą wanilię lub ekstrakt waniliowy. Zblenduj kaszę na gładki budyń.
4. Na czekoladowy spód wylej masę budyniową. Ostudź.
5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i za pomocą widelca zrób wzorki na warstwie budyniowej.

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 16): 185 kcal
B: 5,6 g
T: 4,4 g
W: 27,1 g
Bł: 3,7 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: