DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji:

– filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina)

– sok z cytryny lub ocet jabłkowy

– czubryca zielona

– 4 ząbki czosnku

– sos sojowy ciemny

Składniki na karmelizowane śliwki:

– 8 dużych śliw

– 1 łyżka miodu

– 1 niewielka papryczka chilli

– 100 ml wytrawnego czerwonego wina

Przygotowanie:

Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami.

Karmelizowane śliwki:

Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego zredukowania płynu.

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (150 g indyka): 197,6 kcal

B: 29,5 g

T: 1,4 g

W: 14,4 g

Bł: 1,3 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: