DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Hummus

Hummus


Składniki (ok. 4 porcje ):
 250g ugotowanej ciecierzycy
– 2 łyżki pasty tahini ( zwróć uwagę na skład, pasta tahini powinna zawierać tylko sezam ! )
– główka czosnku ( nieobrana )
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 4 łyżki wody
– sok i skórka otarta z 1/2 sparzonej wcześniej cytryny
Przygotowanie :

Odkrój wierzch główki czosnku – tak aby było widać ząbki. Główkę owiń folią aluminiową – najlepiej na kształt cukierka. Tak owinięty czosnek piecz w temperaturze 220 stopni przez ok 15 minut.
Ugotowaną ciecierzycę, tahini, oliwę z oliwek, wodę, sok i skórkę z cytryny i wyciśnięty miąższ z upieczonej główki czosnku (po upieczeniu) zblenduj. W razie potrzeby dodaj wodę – do pożądanej gęstości.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: