DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Gulasz azjatycki z ciecierzycą (wegański)

Gulasz azjatycki z ciecierzycą (wegański)

Składniki na 4 porcje:

  • 2 cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • 2 szalotki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • świeże pomidory/ pomidory z puszki lub przecier pomidorowy (500 ml)
  • 200 g ciecierzycy 
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • sos sojowy, kumin, skórka otarta z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • świeża kolendra/bazylia

Przygotowanie:

1.  Ciecierzycę dzień wcześniej zalej wrzątkiem i odstaw na noc. Następnego dnia zmień wodę i ugotuj (posól pod koniec gotowania).

2. Na patelni posmarowanej olejem rzepakowym podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pastę curry. Dolej mleczko kokosowe. 

3. Cukinię pokrój w półplastry, paprykę w paski i wrzuć do kokosowego gulaszu. Dodaj pokrojone pomidory lub przecier (u nas domowy). 

4. Do gulaszu wrzuć cieciorkę.

5. Dopraw świeżą kolendrą/bazylią, sosem sojowym, skórką z cytryny i olejem sezamowym.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 340,4 kcal

B: 14,6 g

T: 10,9 g

W: 36 g

Bł: 10,4 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: