DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Gofry marchewkowe

Gofry marchewkowe

Składniki:

 

  • 500 ml mleka 0,5 % tłuszczu
  • 360 g marchwi 
  • 300 g mąki owsianej pełnoziarnistej
  • 2 jaja kurze
  • 70 g ksylitolu
  • jedna łyżka cynamonu
  • jedna łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

90 g = 1 gofr

 

Sposób przygotowania:

1. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i umieszczamy w misce. Dodajemy do niej mąkę owsianą, cynamon oraz ksylitol. Wbijamy jajka oraz wlewamy olej i mleko. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dolewamy trochę więcej mleka.
2. Nagrzewamy gofrownicę. Gdy jest gorąca wykładamy porcję ciasta i smażymy gofry na złoty kolor.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

122,3 kcal

B: 4,6 g
T: 3,0 g
W: 18,5 g
Bł: 2,6 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: