DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Domowe burgery z marchewkowymi frytkami

Domowe burgery z marchewkowymi frytkami


Bułeczki ( zawsze możesz użyć dobrej jakości bułeczek żytnich, które kupisz w piekarni  ) :
Składniki na bułki ( ok. 8 sztuk ) :
– 250 g mąki żytniej ( ok. 2,5 szklanki )
– 150 ml mleka
– 1 jajko
– 20g masła
– 7g drożdży suchych
– 1 łyżeczka soli
Przygotowanie :
Mąkę połącz z drożdżami, wbij jajko i dodaj 1/2 mleka. Zagnieć. Pozostałą część mleka podgrzej w garnuszku ( nie gotuj, powinno mieć temp. ok. 50 stopni ), dodaj masło ( musi się rozpuścić ). Do ciasta dodaj mleko z masłem, zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h do wyrośnięcia. Uformuj bułeczki, rozłóż na blaszce, przykryj ściereczką i zostaw na 30min. Bułeczki piecz w temp. 200 stopni przez 12-15 minut.

Marchewki :
Składniki :
– 1kg marchwi ( obranej, pokrojonej w słupki )
– tymianek suszony ( lub inne ulubione zioła )
– sól, pieprz

Przygotowanie :
Pokrojone marchewki dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Piecz do pożądanej miękkości w temperaturze 180 stopni.

Burgery :
Składniki :
– 800g mięsa mielonego z indyka
– posiekany pęczek świeżego tymianku / kolendry
– 3 ząbki posiekanego czosnku
– sok z połowy cytryny
– chilli ( opcjonalnie )
– 350g upieczonych i pokrojonych w plastry buraków
– 120g twarogu koziego
– 400g cebuli
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie :
Mięso, kolendrę/tymianek, czosnek, sok z cytryny i chilli dokładnie połącz. Uformuj płaskie kotlety i smaż na posmarowanej tłuszczem patelni. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj przecier pomidorowy, podsmaż. Bułki smaruj twarożkiem kozim. układaj warstwami : twaróg, plasterki buraka, mięso, sos cebulowy. Możesz dodać ulubione zioła. Podawaj z frytkami z marchewki.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: