DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Dlaczego warto jeść zupy?

Dlaczego warto jeść zupy?

Dawniej obiad składał się z dwóch dań – zupy i  drugiego. Zupa wyglądała całkiem inaczej , była ciężka, zawiesista, zaprawiana mąką, ponieważ miała dodawać energii do ciężkiej pracy fizycznej. Teraz, wygląda to korzystniej pod względem jakościowym – zupy są lekkie, często w postaci kremów, jednak spożywamy je o wiele rzadziej …  A przecież zupa jest dobra dla zdrowia i urody! My, dietetycy zachęcamy do włączania zup w nasz jadłospis jak najczęściej!

Zobaczcie dlaczego:

  1. Wspierają nas w walce z nadmiarem kilogramów! Zupy są niskokalorycze, szczególnie te na wywarach warzywnych, zaprawione jogurtem zamiast śmietany. Dodatkowo są spore objętościowo. Okazuje się też, że w przypadku zup w postaci kremów, szybciej się nimi najemy. Udowodniono, że jedząc dania o gęstej konsystencji sytość poczujemy wcześniej niż przy tych rzadkich.
  2. Nawadniają! Jeśli masz problem z piciem wody (a zimą rzeczywiście idzie z nią ciężej), niech Twoja dieta zostanie wzbogacona w zupy. Bazą każdej zupy jest woda, dzięki temu stanowi dla nas również świetne źródło płynów.
  3. Zgodnie z zaleceniami IŻŻ powinniśmy spożywać codziennie 5 porcji warzyw. Włączając do naszej diety zupę, dużo łatwiej zastosować się do tych zaleceń.
  4. Dostarczają nam wielu składników mineralnych i witamin* oraz antyoksyadantów. Antyoksydanty wyłapują wolne rodniki tlenowe, zapobiegając szybkiemu starzeniu organizmu oraz chronią przed rozwojem chorób układu krążenia, nowotworowych, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych. Podnoszą również ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje i łagodzą przebieg wielu chorób.
  5. Znajdziesz w nich dużą ilość błonnika pokarmowego! Błonnik nie tylko pomoże wspomoże dietę odchudzającą, dając uczucie sytości, obniżając IG diety, zapobiegając zaparciom, ale również obniży poziom cholesterolu i zadziała antynowotworowo. Pamiętaj, by nie rozgotowywać warzyw. Powinny być one jeszcze chrupiące. Jeśli jesteś miłośnikiem zup kremów, możesz również piec warzywa.
  6.  Zupy są doskonałe na każdą porę roku. W lecie świetnie sprawdzą się chłodniki, które orzeźwią nas w upalne dni, zaś zimą gorąca zupa, z dodatkiem pikantnych przypraw nie tylko rozgrzeje, podniesie odporność organizmu (dodawaj do niej czosnek i cebulę) ale również podkręci metabolizm (szczególnie dzięki ostrym papryczkom czy imbirowi) 😉
  7. Dzięki zupom, szczególnie kremom z powodzeniem przemycisz porządną porcję warzyw swojemu dziecku.
  8. Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki różnorodnym dodatkom (kasze, ryż brązowy, strączki) mogą stanowić bardzo wyszukane danie.

Polecamy!

Szukasz pomysłu na pyszną zupę? Sprawdź nasze przepisy!

Pikantna pomidorówka z soczewicą

Zielony krem z cukinii, brokuła i pora

Krem z zielonego groszku

Zupa krem z pietruszki

Krem z dyni z soczewica

*warto dodawać do zupy zdrowy tłuszcz np. olej lniany/oliwę z oliwek po wyłączeniu z palnika. Zadbamy wtedy o prawidłowe przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D, E, K)

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: