DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Czerwone curry z krewetkami i kurczakiem

Czerwone curry z krewetkami i kurczakiem

Składniki:

🔸 2 średniej wielkości cukinie
🔸 jedna marchew 
🔸 1,5 papryki czerwonej
🔸 350 g pomidorów koktajlowych
🔸 400 g mięsa z kurczaka 
🔸 400 g krewetek
🔸 kolendra (my uczyłyśmy pietruszki 🤦🏼‍♀️)
🔸 chili
🔸 przyprawa curry
🔸 sól 
🔸1 łyżka oliwy z oliwek 
🔸1/2 puszki mleka kokosowego light
🔸1/2 puszki przecieru pomidorowego
🔸 1 cebula
🔸 2 ząbki czosnku 

 

Sposób przygotowania:

  1. krewetki i pokrojonego kurczaka podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem soli i chili. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.
  2. Cukinie pokrój w plastry, paprykę w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce. 
  3. Do garnka dodaj warzywa (możesz wlać odrobinę wody), gotuj aż zmiękną. Następnie dodaj krewetki i kurczaka z czosnkiem i cebulą. Dodaj mleczko kokosowe i pomidory. Jeśli danie wyjdzie zbyt rzadkie, zagęść je mąką ryżową. 
  4. Przypraw i posyp kolendrą lub pietruszką. 
  5. Podawaj w głębokim talerzu razem z ryżem. 

 

Wartość odżywcza jednej porcji (tutaj 6):

212,6 kcal

B: 24,9 g
T: 6,6 g
W: 9,8 g
Bł: 3,9 g

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: