DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Czekoladowy chlebek bananowy z polewą orzechową

Czekoladowy chlebek bananowy z polewą orzechową

Składniki:

  • 6 bananów
  • 150 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 60 g ciemnego kakao
  • 5 jaj
  • 80 ml napoju ryżowego lub zwykłego mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady o zwartości kakao >75%
  • 100 g masła orzechowego w temperaturze pokojowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Banany połącz z żółtkami. Dokładnie zmiksuj.
2. Z białek ubij pianę.
3. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
4.Czekoladę pokrój w kostkę (mogą być większe kawałki).
5. Do masy bananowej dodaj mąki, czekoladę i napój ryżowy.
6. Delikatnie połącz z ubitą pianą. Jeśli jest taka potrzeba dolej trochę napoju ryżowego – jego dodawałyśmy „na oko”.
7. Piecz w 180 stopniach około 50-60 minut.
8. Po ostygnięciu ciasta, polej je roztopionym masłem orzechowym. Bez polewy orzechowej smakuje równie dobrze!:)

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj tortownica o średnicy 26 cm i 16 sporych kawałków): 226 kcal
B: 6,9 g
T: 8,1 g
W: 29,5 g
Bł: 3,5 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: