DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Czekoladowe muffinki z ananasem

Czekoladowe muffinki z ananasem

Składniki:

  • 75 g mąki owsianej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 4 jaja
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 60 ml syropu z ananasa
  • 175 g ananasa (może być z puszki)
  • 50 g gorzkiej czekolady > 75 % kakao
  • 50 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Mąki połącz z kakao, ksylitolem i proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj żółtka, jogurt naturalny oraz syrop z ananasa.
3. Z białek ubij pianę z dodatkiem szczypty soli. Połącz delikatnie z czekoladową masą.
4. Dodaj pokrojonego w kostkę ananasa.
5. Masę przekładaj łyżką do foremek.
6. Piecz w 180 stopniach około 30 minut.
7. Czekoladę podziel na kostki i krój ją wzdłuż krótszego boku w paski.
8. Po wyciągnięciu z piekarnika babeczek, wbijaj w nie paseczki czekolady.

 

Wartość energetyczna 1 muffinki tutaj 14 sztuk: 105 kcal
B: 3,1 g
T: 2,9 g
W: 15,1 g
Bł: 1,6 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: