DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Czekoladowe, bezglutenowe ciacho z pomarańczą

Czekoladowe, bezglutenowe ciacho z pomarańczą

Składniki na 16 kawałków:

  • 2 pomarańcze
  • 1 banan
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 6 jaj
  • 100 g orzechów laskowych
  • 80 g daktyli
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
2. Całe pomarańcze dokładnie wyszoruj i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2 godziny.
3. Po upływie tego czasu bez obierania zblenduj je z daktylami.
4. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
5. Banana pokrój w kostkę.
6. Do ubitych białek dodaj mąkę,pomarańczową masę, żółtka i proszek. Zmiksuj. Dodaj posiekane orzechy i banana, wymieszaj łyżką.
7. Masę przelej do formy i piecz w 180 stopniach około 45-50 minut.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 150,1 kcal

B: 6,1 g

T: 8,9 g

W: 9,01 g

Bł: 3,2 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: