DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Curry z batatem, bakłażanem i krewetkami

Curry z batatem, bakłażanem i krewetkami

Składniki na 7 porcji:

  • 700 g krewetek tygrysich (możesz użyć indyka, kurczaka lub cieciorki)
  • 2 sztuki bakłażana
  • 2 bataty
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 250 g pomidorów z puszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pasty curry
  • 5 ząbków czosnku
  • szczypta kafiru
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

1. 1. Cebulę i pora pokrój w drobne piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na oleju, dodaj pastę curry, kafir (możesz pominąć ten składnik) sól i pieprz. Całość podsmaż.
2. Batata obierz pokrój w talarki, bakłażana umyj pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do pora i cebuli. Smaż chwilkę.
3. Dodaj pomidory i mleko w puszce. Całość gotuj do odpowiedniej miękkości warzyw.
4. Krewetki oczyść, zamarynuj w soku z cytryny soli i pieprzu. Dodaj do curry pod koniec gotowania.
5. Podawaj z ryżem, ulubioną kaszą lub makaronem ryżowym.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję : 221 kcal

B: 25,4 g

T: 2,3 g

W: 20,8 g

Bł: 6,0 g

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: