DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Ciasto marchewkowe z masą kokosową

Ciasto marchewkowe z masą kokosową

Składniki na ciasto:

  • 300 g startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1 jabłko starte na grubych oczkach
  • 120 g mąki owsianej
  • 120 g mąki orkiszowej
  • 80 g mąki żytniej (możesz użyć dowolnej mieszanki mąk)
  • 3 jaja 
  • 120 g ksylitolu
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 75 g migdałów lub innych orzechów
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (uwaga! najpierw ją sparz!)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na masę kokosową:

  • 250 g ricotty z obniżoną zawartością tłuszczu
  • 40 g ksylitolu
  • 45 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej miski wbijamy jaja, dodajemy ksylitol i olej. Mieszamy, aż składniki się połączą.
2. Następnie w drugiej misce łączymy mąki, proszek do pieczenia, cynamon.
3. Do miski z jajkami partiami dodajemy startą na drobnych oczkach tarki marchew, skórkę pomarańczową oraz jabłko.
4. Dodajemy pokrojone orzechy oraz mąkę. Mieszamy.
5. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do foremki i pieczemy w 180 przez około 45-50 minut.
6. Po wystudzeniu na ciasto wykładamy masę powstałą przez wymieszanie ricotty z ksylitolem (40 g) oraz kokosem.

 

Wartość energetyczna 1 porcji (tutaj 16): 230 kcal
B: 7,1 g
T: 12,1 g
W: 21,1 g
Bł: 4,5 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: