DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Chleb żytni z suszonymi śliwkami na zakwasie

Chleb żytni z suszonymi śliwkami na zakwasie

Składniki na 2 keksówki:

  • 250 g zakwasu*
  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 400 ml letniej, przegotowanej wody

Wieczór wcześniej: Wymieszaj wszystkie składniki w misce, nakryj czystą ściereczką i odstaw na 12 godzin (na całą noc) w ciepłe miejsce.

Kolejnego dnia:

  • 400 g mąki żytniej (jasnej)
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 300 g suszonych śliwek, drobno pokrojonych
  • 300 ml ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Wymieszaj w misce zakwas z mąką, solą i wodą. Nakryj czystą ścierką. Odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  2. Z wyrośniętego ciasta odbierz 2 łyżki, które przydadzą się przy następnych wypiekach chleba. Wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto na chleb do foremek i odstaw na kolejne 2 godziny.
  4. Po upływie tego czasu piecz w temperaturze 200 stopni około 50 minut.

 

*Do przygotowania zakwasu na chleb, potrzebna jest mąka żytnia razowa i letnia woda. Wyhodowanie zakwasu trwa 5 dni, zatem musisz uzbroić się w cierpliwość.

Dzień 1.

W naczyniu (słoiku) połącz 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody o temperaturze około 37-40 stopni. Słoik nakryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 12 godzin.

Dzień 2-5. 

Każdego dnia dokarmiaj zakwas dodając 50 g mąki żytniej i 50 g letniej wody. Pamiętaj, by co kilka godzin przemieszać zakwas. Piątego dnia, będziesz mógł zabrać się za wypiek chleba 🙂

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g pieczywa: 185 kal
B: 3,3 g
T: 0,99 g
W:  38,3 g
Bł: 5,1 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: