DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Składniki:

  • 300 g zakwasu*
  • 600 g mieszanki mąk (owsiana, żytnia, orkiszowa)
  • 120 g otrębów (owsianych i żytnich)
  • 600 ml letniej, przegotowanej wody
  • 60 g siemienia lnianego
  • 60 g słonecznika
  • 60 g pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w misce zakwas z mąkami, solą i wodą. Nakryj czystą ścierką. Odstaw na 6 godzin w ciepłe miejsce.
  2. Z wyrośniętego ciasta odbierz 2 łyżki, które przydadzą się przy następnych wypiekach chleba. Dodaj do ciasta otręby oraz pestki. Wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto na chleb do foremek i odstaw na kolejne 3 godziny.
  4. Po upływie tego czasu piecz w temperaturze 200 stopni około 60 minut.

 

*Do przygotowania zakwasu na chleb, potrzebna jest mąka żytnia razowa i letnia woda. Wyhodowanie zakwasu trwa 5 dni, zatem musisz uzbroić się w cierpliwość.

Dzień 1.

W naczyniu (słoiku) połącz 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody o temperaturze około 37-40 stopni. Słoik nakryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 12 godzin.

Dzień 2-5. 

Każdego dnia dokarmiaj zakwas dodając 50 g mąki żytniej i 50 g letniej wody. Pamiętaj, by co kilka godzin przemieszać zakwas. Piątego dnia, będziesz mógł zabrać się za wypiek chleba 🙂

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g pieczywa: 210 kal
B: 8,9 g
T: 6,8 g
W: 27,9 g
Bł: 8,1 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: