DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Bułeczki owsiane

Bułeczki owsiane

Składniki:

  • 250 g mąki owsianej
  • 150 ml mleka 2 % tłuszczu
  • 20 g masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Przygotowanie :

  1. Mąkę połącz z drożdżami, wbij jajko i dodaj 1/2 mleka. Zagnieć.
  2. Pozostałą część mleka podgrzej w garnuszku ( nie gotuj, powinno mieć temp. ok. 50 stopni ), dodaj masło ( musi się rozpuścić ).
  3. Do ciasta dodaj mleko z masłem, zagnieć.
  4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h do wyrośnięcia.
  5. Uformuj bułeczki, rozłóż na blaszce, przykryj ściereczką i zostaw na 30min.
  6. Bułeczki piecz w temp. 200 stopni przez 12-15 minut.

Wartość energetyczna 1 bułki: 156 kcal
B: 5,5 g
T: 5,8 g
W: 20,6 g
Bł: 2,4 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: